< Till bloggens startsida

Säkerheten före allt

När man är ute och går är det bra att tänka på 4 viktiga saker. Som jag ska nämna här.





Gå på rätt sida
, när du GÅR ska du möta trafiken, alltså på vänster sida. När du CYKLAR ska du cykla på höger sida.
Ta av dig hörlurarna (om du har några) när du ska gå över en väg/järnvägsspår el. dylikt. Det är lätt att man missar en bil eller ett tåg för att man inte hör någonting.
Om det är mörkt ute - Ha reflexväst på dig. Inte bara en liten dinglande reflex utan en väst. För bästa synlighet. Ska du dock ha en dinglande reflex så ska den nästan gå ner till knät, och hänga på höger sida om dig. Ha gärna reflexband på armarna och benen då också. Har man inga reflexer på sig i mörkret och är ute och går vid en bilväg så är det nästintill omöjligt för en bilist att se dig. Det är livsfarligt, så skit i att se snygg ut - Reflex!
Ha respekt för trafiken, en bilist är inte alltid så uppmärksam för fotgängare så därför får vi som går vara uppmärksamma och respektera bilisterna. Inte bara springa rätt ut över vägen för att "nog hinner jag över innan bilen kör förbi"


Slutligen - Gå försiktigt!


Småfakta om fotgängare:
10-15 procent av de som dör i trafiken är fotgängare. Av de dödade fotgängarna är ca 60 procent män.

Hälften av de dödade fotgängarna är 65 år eller äldre.

Flera undersökningar visar att sannolikheten för att en påkörd fotgängare ska dödas eller skadas avgörs av fordonets hastighet.

För den som blir påkörd i 50 km/tim är risken att dödas mycket stor. Den som blir påkörd i 30 km/tim har mycket stor chans att överleva.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0